"ΤΑΛΩΣ" - Συμμετοχή του Ομίλου σε εκδήλωση του Παν/μίου Κρήτης

        Η ερευνητική ομάδα του προγράμματος «Τάλως-Τεχνητή Νοημοσύνη για τις Ανθρωπιστικές και τις Κοινωνικές Επιστήμες» πραγματοποίησε  την εναρκτήρια εκδήλωσή του την Τρίτη 14 Μαρτίου 2023 στις 19.30 στην αίθουσα "Παντελής Πρεβελάκης" (Ωδείο), στο Ρέθυμνο.
        Στην εκδήλωση είχαν προσκληθεί και συμμετείχαν μαθητές του Ομίλου Θεατρικής & Μουσικής Παιδείας του Πειραματικού Λυκείου Ρεθύμνουπου έθεσαν ερωτήσεις και εξέφρασαν τους

προβληματισμούς τους για την Τεχνητή Νοημοσύνη στους ερευνητές και τις ερευνήτριες της ομάδας «Τάλως». Στα πλαίσια ενός θεατρικού δρώμενου παρουσίασαν αναλυτικά τρία βοηθητικά εργαλεία/ πλατφόρμες που χρησιμοποιούν στη μελέτη τους (europeana, ITHACA, ChatGPT). Καθένα από αυτά καλύπτει διαφορετικές ανάγκες και λειτουργεί με διαφορετικό τρόπο ως προς την αξιοποίησή τους από τον ερευνητή.

        Οι μαθητές/τριες συζήτησαν με τους ερευνητές/τριες για τις δυνατότητες που τους προσφέρουν αυτές οι πλατφόρμες και εξέφρασαν τις εντυπώσεις τους για τα εργαλεία στα οποία έχουν πρόσβαση με την Τεχνητή Νοημοσύνη. Η εκπαίδευση βρίσκει ένα «ανοιχτό παράθυρο» με απεριόριστες δυνατότητες στη γνώση μέσω της ΤΝ. Η έρευνα και η αναζήτηση πληροφοριών διευκολύνεται, όμως υπάρχουν οι κίνδυνοι μη αξιόπιστων πηγών. Οι ερευνητές άκουσαν τους προβληματισμούς των μαθητών και απάντησαν για τη σωστή χρήση των ερευνητικών εργαλείων.

        Στο θεατρικό δρώμενο συμμετείχαν οι μαθητές/μαθήτριες: Μαριλένα Κισσανδράκη, Αναστασία Κούρτη, Κωνσταντίνος Κωστούλας, Γιάννης Μπικάκης, Κλεάνθη Μπονατάκη και Βίκη Σηφακάκη, με υπεύθυνη εκπαιδευτικό την κ. Κασσάνδρα Μπεϊκάκη και οι ερευνητές/ερευνήτριες: Άρτεμις Καρναβά, Ελένη Κατσαρού, Αναστασία Νάτσινα, Μαρία Παπαδοπούλου, Στέργιος Χατζηκυριακίδης.