Οι απροβάριστοι (14 Ιουνίου 2021) - σε συνεργασία με το Εθνικό θέατρο

 

«Απροβάριστοι» … οι μαθητές του Πειραματικού Λυκείου

(Το πρόγραμμα « Το Θέατρο στο Νέο Σχολείο» στο Ρέθυμνο)

Μπορεί το θέατρο, ως πράξη επικοινωνίας και αλληλεπίδρασης, να λειτουργήσει σε συνθήκες εγκλεισμού και απομόνωσης, ώστε να κρατηθεί ζωντανή η θεατρική διαδικασία; Αν υπάρχει θέληση, υπομονή, επιμονή και έμπνευση μπορεί.

Στις 14 Ιουνίου 2021 ο Όμιλος Μουσικής και Θεατρικής Παιδείας του Πειραματικού Λυκείου Ρεθύμνου, σε συνεργασία με την Εφηβική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, παρουσίασε στο Κέντρο Νέων του Δήμου Ρεθύμνου μια παράσταση, διάρκειας 20 λεπτών, αξιοποιώντας την τεχνική του «θεάτρου της επινόησης».

Ήταν το αποτέλεσμα μιας προσπάθειας που στηρίχτηκε αποκλειστικά στην έμπνευση των μαθητών του Ομίλου, οι οποίοι ερεύνησαν και πειραματίστηκαν  με αφετηρία μια ιδέα, μια εικόνα, ένα ερέθισμα. Το όλο εγχείρημα συντόνιζε ο Στέφανος Αχιλλέως, σκηνοθέτης του Εθνικού Θεάτρου, σε συναντήσεις που αρχικά υλοποιούνταν διαδικτυακά και στη συνέχεια δια ζώσης, εδώ στο Ρέθυμνο. Η  παράσταση ξεκίνησε μέσα από την ομάδα κατά την διάρκεια του στησίματός της και όχι μέσα από ένα κείμενο που έγραψε κάποιος άλλος, για να παρασταθεί. Υπήρξε μεγάλη ελευθερία στις επιλογές της ομάδας και δόθηκε έμφαση στην έμπνευση και στον αυθορμητισμό. Η παράσταση πήρε τον τίτλο «Οι απροβάριστοι», για ευνόητους λόγους, και απέσπασε θετικές κριτικές από τους θεατές για την πρωτοτυπία της και για τις καταπληκτικές ερμηνείες των μαθητών. Οι μαθητές που συμμετείχαν ήταν ο Δημήτρης Αναγνώστου, η Αναστασία Βασιλάκη, ο Αντώνης Κουτσάκης, η Βαγγελιώ Νάζου, η Λένα Περάκη, η Αντιόπη Πλουμιστού και η Δανάη Σαριδάκη.

Η δράση αυτή εντάσσεται στο Πρόγραμμα «Το Θέατρο στο Νέο Σχολείο» που εκπονεί το Εθνικό Θέατρο σε συνεργασία με είκοσι σχολεία σε όλη την Ελλάδα. Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα θεατρικής παιδείας που απευθύνεται σε γυμνάσια και λύκεια της περιφέρειας, και επιχειρεί να δημιουργήσει καλλιτεχνικές γέφυρες ανάμεσα στους έφηβους της επαρχίας και το Εθνικό θέατρο, αναπτύσσοντας παράλληλα ένα δίκτυο από ευαισθητοποιημένους εκπαιδευτικούς. Απώτερος στόχος είναι να ενδυναμωθούν πολιτιστικά οι τοπικές κοινότητες και να μπορούν αυτόνομα να συνεχίζουν την δραστηριοποίησή τους στο θέατρο και μετά το πέρας του προγράμματος. Παράλληλα, επιδιώκεται η ενθάρρυνση της ελεύθερης έκφρασης και η άσκηση της φαντασίας και της επινοητικότητας, η καλλιέργεια και η ενθάρρυνση του βιωματικού και εμπειρικού τρόπου μάθησης, η ανάδειξη του τεράστιου οφέλους της ομαδικής δουλειάς και η καλλιέργεια κοινωνικών και συναισθηματικών δεξιοτήτων.

Φωτογραφίες από την παράσταση τράβηξαν οι μαθήτριες του Πειραματικού Λυκείου Δαφνομήλη Μαρία και Δαφνομήλη Σοφία. Επίσης η Χρύσα Καπνιά και ο Λευτέρης Μαριδάκης. Την βιντεοσκόπηση της παράστασης ανέλαβε ο Ματθαίος Ματθαιουδάκης.

Υπεύθυνες του Ομίλου είναι η εκπαιδευτικοί Μαρία Μανιουδάκη και Κασσάνδρα Μπεϊκάκη.