Ο Όμιλος στο Μπάρι της Ιταλίας ERASMUS+ project


  Η συνάντηση στο Μπάρι της Ιταλίας από 5-9 Απριλίου 2022 έκλεισε τον κύκλο ενός συναρπαστικού και εποικοδομητικού ταξιδιού που ξεκίνησε το 2019 στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ με τίτλο «Shaping Young Europeans’ Future through Drama», ένα πρόγραμμα ΚΑ229 στρατηγικών συμπράξεων και διακρατικών συνεργασιών αποκλειστικά μεταξύ σχολείων.

 Έξι ευρωπαϊκά σχολεία (Βουλγαρία/συντονίστρια, Ισπανία, Ιταλία, Πολωνία, Ελλάδα και Γερμανία) ξεκίνησαν αυτό το ταξίδι ενωμένα γύρω από την ιδέα ότι ο παιδευτικός ρόλος –που από τη φύση του διαθέτει το θέατρο– συμβάλλει στην ανάπτυξη της μάθησης, της αυτοπεποίθησης, της αυτοεκτίμησης, της κριτικής σκέψης και των επικοινωνιακών δεξιοτήτων, όλων αυτών, δηλαδή, που χρειάζεται να διαθέτει ο ενεργός πολίτης σήμερα. Οι 17 Στόχοι, γνωστοί ως «Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης», οι οποίοι εκφράζουν τις σύγχρονες παγκόσμιες προκλήσεις, τέθηκαν στο επίκεντρο και μέσα από εργαστήρια θεατρικών τεχνικών (παντομίμα, αυτοσχεδιασμός, παιχνίδι ρόλων), θεατρικών παραστάσεων, συναυλιών, flash mobs, κ.ά. μαθητές και εκπαιδευτικοί ενημερώθηκαν και ευαισθητοποιήθηκαν απέναντι στα παγκόσμια προβλήματα και στην ανάγκη διαμόρφωσης υπεύθυνης και συλλογικής δράσης.Η ισότητα των φύλων (Gender equality) και η μηδενική φτώχεια (No poverty) ήταν οι Στόχοι που απασχόλησαν τη συνάντηση στο σχολείο στο Μπάρι και πάνω στους οποίους είχε δουλέψει η παιδαγωγική ομάδα (εκπαιδευτικοί: Κασσάνδρα Μπεϊκάκη, υπεύθυνη του προγράμματος, Μαρία Πολάκη, Ειρήνη Βογιατζή και μαθητές: Θεοδωράκη Νίκη, Κουτσάκης Αντώνιος, Μουντάκης Κωνσταντίνος, Μπονατάκη Κλεάνθη, Ξενικός Νικόλαος, Πεσδεμιώτη Ειρήνη, Πετράκη Μαρία, Σηφακάκη Βασιλική, Χαλκεύς Αιμιλία) κατά την προετοιμασία της. Την καθιερωμένη υποδοχή από το σχολείο φιλοξενίας, το Istituti A. Volta, και την παρουσίαση των ομάδων την πρώτη μέρα, ακολούθησε εργαστήριο με βιωματικές δραστηριότητες που επικεντρώθηκαν στην τέχνη του χορού, ως μέσου ελεύθερης έκφρασης του εσωτερικού κόσμου και της εξωτερίκευσης συναισθημάτων του ατόμου, ως μαγικής γλώσσας επικοινωνίας, που υπερβαίνει κάθε εμπόδιο –πολιτισμικό, εθνικό, φυλετικό.

Ο παραδοσιακός λαϊκός χορός της νότιας Ιταλίας, tarantella pizzica δημιούργησε τη δίοδο επικοινωνίας ανάμεσα σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, που μοιράστηκαν μέσα από τη γλώσσα του σώματος σκέψεις και συναισθήματα για την ισότητα των δύο φύλων. Το αποτέλεσμα του εργαστηρίου παρουσιάστηκε το απόγευμα με την υλοποίηση ενός Flashmob στην Piazza Mercantile, κεντρική πλατεία στην παλιά πόλη του Μπάρι.

                                         

                                         

Η γνωριμία μας με τον πολιτισμό και την πλούσια ιστορία της Απουλίας συνεχίστηκε τη δεύτερη μέρα με την επίσκεψη στο πανέμορφο κατάλευκο Alberobello και το Lecce, τη «Φλωρεντία του Νότου». ‎Τα εκατοντάδες λευκά, κυκλικά σπίτια, γνωστά ως Τρούλοι, εξαιτίας των χαρακτηριστικών κωνικών, πυραμιδικών σκεπών σαν πελώρια μανιτάρια, έχουν συμπεριλάβει το Alberobello στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Στους γραφικούς δρόμους του Lecce, πρωτεύουσας της ομώνυμης επαρχίας, στην οποία σήμερα υπάρχουν περίπου 10 χωριά που μιλούν «Griko», το βλέμμα μαγνητίζουν τα εκπληκτικά, ρυθμού μπαρόκ, κτήρια‎, κατασκευασμένα από τον «λίθο της Λέτσε», μία μορφή ελαστικού και εύκαμπτου πετρώματος που μπορεί να χρησιμοποιηθεί εύκολα στα γλυπτά.

Οι επόμενες μέρες αφιερώθηκαν σε βιωματικά εργαστήρια με στόχο την καλλιέργεια των «soft skills» (δεξιότητες της επικοινωνίας, της ομαδικής εργασίας και συνεργασίας, της προσαρμοστικότητας, της επίλυσης προβλημάτων). Παράλληλα υλοποιήθηκαν  Team building drama games, για την ανάπτυξη της ενσυναίσθησης και της αλληλεπίδρασης.

                                 

Στόχος όλων των εργαστηρίων ήταν η  κατανόηση του παγκόσμιου προβλήματος της φτώχειας και της πρόκλησης που αποτελεί η εξάλειψή της σε όλες τις μορφές αλλά και οι προτάσεις των μαθητών για δράσεις που θα συμβάλουν προς αυτή την κατεύθυνση. Με θεατρικά δρώμενα και τη διενέργεια flash mob στην Piazza del Ferrarese οι μαθητές δημοσιοποίησαν τα αποτελέσματα της προσπάθειάς τους αποσκοπώντας ταυτόχρονα και στην ευαισθητοποίηση του κοινού.

                                  

Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με την επίσκεψη στο Palazzo del Governo – Δημαρχείο της πόλης στο κέντρο του Μπάρι. Μας υποδέχθηκε η Αντιδήμαρχος Παιδείας, η οποία, αφού εξέφρασε τη σημασία και αναγκαιότητα των προγραμμάτων Erasmus+ για τη διεύρυνση των οριζόντων των νέων ανθρώπων και τη διαμόρφωσή τους ως Ευρωπαίων πολιτών με διεθνή οπτική και προοπτική, έκανε την απονομή των βεβαιώσεων του προγράμματος και μας αποχαιρέτησε χαρίζοντας αναμνηστικά δώρα.

                               

Εκτός από την εξαιρετική παιδαγωγική εμπειρία που μας χάρισε η συμμετοχή μας στο πρόγραμμα, μας έδωσε και την ευκαιρία να γνωρίσουμε την πλούσια ιστορία της πόλης του Μπάρι, που ξετυλίγεται μέσα από την αρχιτεκτονική της στην Παλιά Πόλη (Citta Vecchia) με το «λαβύρινθο» των μικρών, στενών και άνισων μονοπατιών, τη Βασιλική του Aγίου Nικολάου (Basilica di San Nicola), τον Καθεδρικό ναό (Cattedrale di San Sabino), το Καστέλο Σβέβο (Castello Svevo), αλλά και τη σύγχρονη φυσιογνωμία της, ως μιας νεανικής πόλης, έδρα αρκετών πανεπιστημιακών σχολών (Università degli Studi di Bari Aldo Moro) και με έντονη καλλιτεχνική δραστηριότητα (Teatro Petruzzelli).

                                     

                                 

Η σύντομη διαμονή μας στη Ρώμη στην επιστροφή μας ήταν ο καλύτερος επίλογος γι’ αυτή την κινητικότητα του προγράμματος. Τα Μουσεία του Βατικανού και η Cappella Sistina, η Βασιλική του Αγίου Πέτρου, το Κολοσσαίο, η Piazza Venezia, η Piazza Navona, η Fontana di Trevi μας έδωσαν μια γεύση της «αιώνιας πόλης» και μας δημιούργησαν την επιθυμία να επιστρέψουμε.

H μετακίνησή μας προς και από τη Ρώμη αποτέλεσε ευγενική χορηγία του Όμιλου Βρακοφόρων Κρήτης και της αεροπορικής εταιρείας Aegean Airlines, τους οποίους η παιδαγωγική ομάδα του προγράμματος ευχαριστεί θερμά.

Από το Πειραματικό Λύκειο Πανεπιστημίου Κρήτης