"Γράφουμε θέατρο!" - Aποτελέσματα -Τελετή Απονομής βραβείων του 4ου διαγωνισμού

 

«Γράφουμε θέατρο» για 4η συνεχή χρονιά

Όσοι έχουν ασχοληθεί με το θέατρο στο σχολείο έχουν διαπιστώσει τη σημαντική προσφορά του στην εκπαιδευτική διαδικασία με την καλλιέργεια των κοινωνικών, συναισθηματικών, πολιτισμικών  και δημιουργικών  δεξιοτήτων των μαθητών. Έτσι  το Πειραματικό Λύκειο Ρεθύμνου Π.Κ. Όμιλος Θεατρικής και Μουσικής Παιδείας, το Πρότυπο Γενικό Λύκειο ΗρακλείουΌμιλος Δημιουργικής Έκφρασης και Γραφής και το Εργαστήριο Θεάτρου – Κινηματογράφου – Μουσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης αξιοποιούν την παραπάνω διαπίστωση και εδώ και τέσσερα χρόνια

διοργανώνουν τον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Συγγραφής Μονόπρακτου Θεατρικού Έργου. Τα Μονόπρακτα είναι πρωτότυπα, με ελεύθερη θεματολογία και υπάρχει η δυνατότητα τα έργα να είναι ατομικά ή ομαδικά.

Κατά τη διάρκεια του φετινού 4ου διαγωνισμού οι διοργανωτές απευθύνθηκαν και πάλι σε μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων όλης της Ελλάδας και η ανταπόκριση ήταν εξαιρετική. Στον διαγωνισμό έλαβαν μέρος 34 μαθήτριες/μαθητές Λυκείου και 29 μαθήτριες/μαθητές στην κατηγορία Γυμνασίου με ατομικές ή ομαδικές συμμετοχές. Από την Αλεξανδρούπολη ως την Κρήτη και από την Κεφαλονιά έως την Κύπρο, οι μαθητές αξιοποίησαν την καλλιτεχνική τους ευαισθησία, ανέπτυξαν τη δημιουργικότητά τους, απέκτησαν βλέμμα συγγραφέα και δημιούργησαν τον δικό τους κόσμο από τα υλικά των ονείρων τους.

Η διαδικασία ολοκληρώθηκε την περασμένη Κυριακή, 18 Δεκεμβρίου  2022 με την τελετή ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων του Διαγωνισμού. Η τελετή έγινε στο Φοιτητικό Πολιτιστικό Κέντρο Ξενία με την παρουσία μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων. Μετά το θερμό καλωσόρισμα από τον κ. Μανόλη Σειραγάκη, Επίκουρο-Καθηγητή του τμήματος θεατρολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και τους χαιρετισμούς από την Αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνου, κα. Μαρία Λιονή, τον Δήμαρχο Ρεθύμνου κ. Γιώργο Μαρινάκη, τον κ. Γιώργο Γεωργαλή, Αντιδήμαρχο Παιδείας του Δήμου Ρεθύμνου, τον κ. Γιώργο Φωτεινάκη, Διευθυντή του Πειραματικού Λυκείου Ρεθύμνου, την κα. Μαρία Πατραμάνη, Διευθύντρια του Πρότυπου Πειραματικού Λυκείου Ηρακλείου και την κα. Κατερίνα Λαμπρινού, Πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων του Πειραματικού ΓΕΛ Ρεθύμνου, ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα του διαγωνισμού και δόθηκαν Έπαινοι και Βραβεία στους μαθητές που διακρίθηκαν.

Στην κατηγορία του Γυμνασίου, διακρίθηκαν στην 1η θέση οι μαθήτριες Ελπίδα Σαρούδη και Δέσποινα Παπανικολάου, από το 4ο Γυμνάσιο Λάρισας με το έργο τους  «Μετά το σχολείο». Τη 2η θέση κατέλαβαν οι μαθήτριες Μαρία Μπέη και Ελένη Δημούλα, από το 3ο Γυμνάσιο Αλεξανδρούπολης, με το έργο τους «Υπό το φως των κεριών». Τέλος την 3η θέση πήρε η μαθήτρια Δανάη Μαργιέλη, από το 3ο Γυμνάσιο Άνω Λιοσίων με το έργο της «Έγκλημα στο Μπρίστολ».

Στην κατηγορία του Λυκείου την 1η θέση κατέλαβαν οι μαθητές Μιχάλης Αναγνωστάκης, Μιχάλης Καλομοιράκης, Γιάννης Πετσάκης και οι μαθήτριες Λιάνα Αναγνωστάκη, Μαρίνα Βαρδαβά, Νικόλ Μακατουνάκη, Έρη Μπιτσάκαι, Σάρα Μποζάι, Σοφία Τσιμπούκα από το 7ο ΓΕΛ. Ηρακλείου, με το συλλογικό έργο «Το όνειρο του Μινώταυρου». Στη 2η θέση ισοψήφισαν  οι  μαθήτριες   Δαμιανή Κουμενή, από το Παγκύπριο Λύκειο Λάρνακας, με το έργο της «Η Διαθήκη» και η μαθήτρια Αγγελική Δούλου, από το 1ο Πρότυπο ΓΕΛ. Χαλκίδας με το έργο της «Κυβέλη».

Κατά τη διάρκεια της απονομής οι μαθητές που διακρίθηκαν διάβασαν ή παρουσίασαν επί σκηνής αποσπάσματα από τα έργα τους. Επίσης, είχαν τη δυνατότητα να εκφράσουν σκέψεις και συναισθήματα (δια ζώσης ή διαδικτυακά, όσοι δεν κατάφεραν να παραβρεθούν στην τελετή) σχετικά με τη συμμετοχή τους στον διαγωνισμό αλλά και γενικότερα σχετικά με την πηγή έμπνευσής τους ή τους χαρακτήρες των ηρώων που «επινόησαν».

Η όλη προσπάθεια δεν θα μπορούσε να έχει αυτή την επιτυχή κατάληξη αν δεν υπήρχαν οι άνθρωποι που αφιέρωσαν χρόνο, κόπο και μεράκι, ώστε να διαβάσουν και να αξιολογήσουν τα έργα. Οι κριτές των έργων, άνθρωποι με γνώση και εμπειρία στο αντικείμενο, ευαισθησία και ανιδιοτέλεια συνεργάστηκαν μαζί μας για πολύ καιρό, με όρεξη και αγάπη. Πρόκειται για τις (με αλφαβητική σειρά): Σοφία Βγενοπούλου, σκηνοθέτη, υπεύθυνη του Μικρού Εθνικού Θεάτρου, Κατερίνα Καρρά, θεατρολόγο, φιλόλογο, διδάσκουσα στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών,  Τώνια Καράογλου, θεατρολόγο, κριτικό θεάτρου, Παναγιώτα Κωνσταντινάκου, θεατρολόγο, δραματολόγο, Ειρήνη Μουντράκη, θεατρολόγο, υπεύθυνη Δραματολογίου του Εθνικού Θεάτρου, ιδρύτρια του Greek Play Project, Χρυσοξένη Προκοπάκη, συγγραφέα, εκδότη,  Αθηνά Σοκόλη, εκδότη, Αλεξάνδρα Σίμου, Διδάκτορα του τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΑΠΘ, εκπαιδευτικό, ηθοποιό, μεταδιδακτορική ερευνήτρια του Παν/μίου Κρήτης και Ευανθία Στιβανάκη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών ΕΚΠΑ, σκηνοθέτης.

Σημαντικοί αρωγοί σε όλη αυτή την προσπάθεια υπήρξαν η Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου, οι Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, οι Διευθύνσεις και οι Σύλλογοι Διδασκόντων του Πειραματικού Λυκείου Ρεθύμνου και του Πρότυπου Γενικού Λυκείου Ηρακλείου και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Πειραματικού Λυκείου Ρεθύμνου.

Επιθυμία των διοργανωτών είναι η προσπάθεια να συνεχιστεί και την επόμενη σχολική με ακόμη περισσότερες συμμετοχές.

  

Η Οργανωτική Επιτροπή:

1) Σειραγάκης Μανώλης, Επίκουρος Καθηγητής του Τομέα Μουσικολογίας- Θεατρολογίας του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Παν/μίουΚρήτης, σκηνοθέτης, ηθοποιός.

2) Μανιουδάκη Μαρία, φιλόλογος, ΜΔΕ Νεοελληνικής Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Πειραματικό Λύκειο Ρεθύμνου Παν/μίου Κρήτης

3) Μπεϊκάκη Κασσάνδρα, φιλόλογος, ΜΔΕ Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Πειραματικό Λύκειο Ρεθύμνου Παν/μίου Κρήτης

4) Φιολιτάκη Μαρία, φιλόλογος, Δρ. Φιλοσοφίας Πανεπιστημίου Κρήτης,

Πρότυπο Γενικό Λύκειο Ηρακλείου.