«Γράφουμε θέατρο!» Επιμορφωτικό σεμινάριο για μαθητές που επιθυμούν να συμμετέχουν στον Διαγωνισμό Συγγραφής Θεατρικού Μονόπρακτου

 «Γράφουμε θέατρο!» Επιμορφωτικό σεμινάριο για μαθητές που επιθυμούν να συμμετέχουν στον Διαγωνισμό Συγγραφής Θεατρικού Μονόπρακτου


 Ολοκληρώθηκε το περασμένο Σάββατο το επιμορφωτικό σεμινάριο που απευθυνόταν σε μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων από όλη την Ελλάδα, οι οποίοι επιθυμούν να συμμετέχουν στον διαγωνισμό «Γράφουμε Θέατρο!» που συνδιοργανώνουν για 5η χρονιά  το Πειραματικό ΓΕ.Λ. Ρεθύμνου Π.Κ. (δια του Ομίλου Θεατρικής & Μουσικής Παιδείας), το Πρότυπο Πειραματικό Λύκειο Ηρακλείου (δια του Ομίλου Δημιουργικής Έκφρασης και Γραφής) και το Πανεπιστήμιο ΚρήτηςΕργαστήριο Θεάτρου Κινηματογράφου Μουσικής, του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής.

Το σεμινάριο υλοποιήθηκε σε δύο τρίωρες διαδικτυακές συναντήσεις (6 και 13 Απριλίου 2024) από την κ. Σοφία Βγενοπούλουσκηνοθέτρια, συνεργάτιδα του θεάτρου Εμπρός, του θεάτρου ΧΩΡΑ, του θεάτρου του Νέου Κόσμου, της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών και της  Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση. Από το 2017 ως τον περασμένο χειμώνα η κ. Βγενοπούλου ανέλαβε τον καλλιτεχνικό και εκπαιδευτικό σχεδιασμό για  το Μικρό Εθνικό και ήταν υπεύθυνη των θεατρικών εργαστηρίων και των κοινωνικών προγραμμάτων του Εθνικού Θεάτρου. Το εφηβικό θέατρο στην Ελλάδα τής χρωστάει πολλά, καθώς μέσα από τις δράσεις της έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα δίκτυο καλλιτεχνών και εκπαιδευτικών που στηρίζουν και προωθούν το ποιοτικό, δυναμικό θέατρο για νέους ανθρώπους, καθιστώντας τους συν-δημιουργούς σε όλα τα στάδια της διαδικασίας.

Οι μαθητές (είχαμε συμμετοχές από όλη την Ελλάδα) μοιράστηκαν σκέψεις και ιδέες, μυήθηκαν στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της θεατρικής γραφής, έλυσαν κάποιες απορίες τους και ενθαρρύνθηκαν να προχωρήσουν με θάρρος στο έργο της συγγραφής.

Η Οργανωτική Επιτροπή:

  1. Σειραγάκης Μανώλης, Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Παν/μίου Κρήτης – Διευθυντής του εργαστηρίου Θεάτρου, Κινηματογράφου και Μουσικής. Σκηνοθέτης, ηθοποιός.
  2. Μανιουδάκη Μαρία, Φιλόλογος, υπεύθυνη του Ομίλου Θεατρικής και Μουσικής Παιδείας του Πειραματικού Λυκείου Ρεθύμνου –  Παν/μίου Κρήτης.
  3. Μπεϊκάκη Κασσάνδρα, Φιλόλογος, υπεύθυνη του Ομίλου Θεατρικής και Μουσικής Παιδείας του  Πειραματικού Λυκείου Ρεθύμνου – Παν/μίου Κρήτης.
  4. Φιολιτάκη Μαρία, δρ. Φιλοσοφίας, Φιλόλογος, υπεύθυνη του Ομίλου Δημιουργική Έκφραση και Γραφή του Πρότυπου Γενικού Λυκείου Ηρακλείου.