Προκήρυξη- 2ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Θεατρικού Μονόπρακτου έργου

 2ος ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΜΑΘΗΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΣΥΓΓΡΑΦΗΣ

ΜΟΝΟΠΡΑΚΤΟΥ ΘΕΑΤΡΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ

ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΓΥΜΝΑΣΙΩΝ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΩΝ

(ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΓΕΝΙΚΩΝ, ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ, ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΩΝ, ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΩΝ)

 

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ:

 

Φορείς – Πλαίσιο:

Το 5ο Πειραματικό Λύκειο Ρεθύμνου Παν/μίου Κρήτης διά του Ομίλου του Θεατρικής και Μουσικής Παιδείας και ο Τομέας Θεατρολογίας του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Παν/μίου Κρήτης προκηρύσσουν τον

2ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Συγγραφής Μονόπρακτου Θεατρικού Έργου

για μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων

(ημερήσιων Γενικών, Επαγγελματικών, Εκκλησιαστικών, Καλλιτεχνικών και Μουσικών)

 

Εισαγωγικά/ Το σκεπτικό του Διαγωνισμού:

Το θέατρο στο σχολείο αποτελεί μορφή τέχνης και εργαλείο μάθησης. Ως παιδαγωγικό εργαλείο –ανάμεσα στα άλλα– εντάσσει τις τέχνες στην εκπαιδευτική διαδικασία, καλλιεργεί την αισθητική, αναδεικνύει αξίες και ιδέες, αποσκοπεί στην ηθική και πνευµατική καλλιέργεια του μαθητή, στη µόρφωσή του, στην παιδεία του εν γένει.

Με αυτήν τη λογική δημιουργήθηκε και λειτουργεί εδώ και έξι έτη ένας Όμιλος Θεατρικής και Μουσικής Παιδείας στο 5ο Πειραματικό Λύκειο Ρεθύμνου Παν/μίου Κρήτης, με τη συμμετοχή πολλών μαθητών που έρχονται σε επαφή με θεατρικά έργα του ελληνικού και του ξένου ρεπερτορίου, έχουν εξοικειωθεί αρκετά με τα χαρακτηριστικά και τις αρχές του θεατρικού γραπτού λόγου και ως τελικό «παραδοτέο» κάθε χρόνο παρουσιάζουν μια ολοκληρωμένη θεατρική παράσταση σε ανοιχτό θέατρο της πόλης.

Και φέτος, πάλι σε συνεργασία με τον Τομέα Θεατρολογίας του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Παν/μίου Κρήτης, συνεχίζουμε την προσπάθεια που ξεκινήσαμε πέρυσι και προκηρύσσουμε τον 2ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Συγγραφής Μονόπρακτου Θεατρικού Έργου.

 

Σκοποί – Στόχοι του Διαγωνισμού

Σκοπός αυτού του διαγωνισμού είναι να ενθαρρύνει τους μαθητές να εκφράσουν τη συγγραφική τους ικανότητα και την καλλιτεχνική τους ευαισθησία μέσα από τη δημιουργία πρωτότυπων θεατρικών έργων.

Ειδικότερα, αποσκοπεί:

·        να γνωρίσουν οι μαθητές το θεατρικό έργο ως λογοτεχνικό είδος

·        να κατανοήσουν τα χαρακτηριστικά του

·        να αξιοποιήσουν και να εφαρμόσουν τις τεχνικές της δημιουργικής γραφής

·        να εξοικειωθούν με την τεχνική της θεατρικής γραφής

·        να γίνουν εμπνευσμένοι αναγνώστες και συστηματικοί θεατές

 

·      Η Οργανωτική Επιτροπή του Διαγωνισμού προγραμματίζει επίσης ένα Εξ Αποστάσεως σεμινάριο Δημιουργικής Θεατρικής Γραφής με μέλη όσους από τους συμμετέχοντες στο διαγωνισμό το επιθυμούν και επιμορφώτρια την Κέλλη Δασκαλά, νεοελληνίστρια και συνεργάτιδα του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου. Η συμμετοχή όσων υπέβαλαν έργο για το διαγωνισμό είναι δωρεάν.

 

 

ΟΡΟΙ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ:

·      Στον Διαγωνισμό μπορούν να συμμετέχουν μαθητές Γυμνασίων και Ημερήσιων Λυκείων (ημερήσιων Γενικών, Επαγγελματικών, Εκκλησιαστικών, Καλλιτεχνικών και Μουσικών) της Ελλάδας.

·      Τα έργα συμμετοχής μπορούν να είναι ατομικά ή και ομαδικά.

·      Κάθε μαθητής/ ομάδα μπορεί να συμμετάσχει με ένα μόνο έργο, το οποίο θα πρέπει να είναι πρωτότυπο και να μην έχει δημοσιευτεί.

·      Η θεματολογία είναι ελεύθερη.

·      Ως γλώσσα του Διαγωνισμού ορίζεται η ελληνική.

·      Τα κείμενα θα πρέπει να είναι σε μορφή Word, γραμματοσειρά Times New Roman, το μέγεθος της γραμματοσειράς 12 και το διάστιχο 1,5 γραμμή. Επειδή ένα θεατρικό κείμενο θα πρέπει να έχει συγκεκριμένη μορφή, σας παραπέμπουμε στη σελίδα http://dramamusiclub.blogspot.com όπου μπορείτε να δείτε παραδείγματα.

·      Το κάθε μονόπρακτο δε θα πρέπει να ξεπερνά τις 3.500 λέξεις.

 

·     Το κάθε έργο θα πρέπει να σταλεί ταχυδρομικά στην διεύθυνση:

Μανιουδάκη Μαρία

Ταχυδρομική Θυρίδα 614, Ρέθυμνο, Τ.Κ. 74100

 ΜΟΝΟ με την ένδειξη «Για τον Διαγωνισμό Θεατρικού Έργου», ΧΩΡΙΣ αναγραφή των στοιχείων του αποστολέα στο φάκελο.

·      Ο φάκελος που θα σταλεί θα πρέπει να περιέχει:

1)       Πέντε (5) αντίγραφα του θεατρικού έργου, φωτοτυπημένα, ανώνυμα, με μόνη ένδειξη, σε καθένα από αυτά, «Γυμνάσιο» ή «Λύκειο», ανάλογα με το σχολείο φοίτησης του διαγωνιζόμενου.

2)       Μία σύντομη περίληψη του έργου (80- 100 λέξεις), επίσης ανώνυμα.

3)       Ένα CD-ROM ή USB-Flash, που θα περιέχει το κείμενο και την περίληψη σε ηλεκτρονική μορφή (ανώνυμα).

4)       Έναν μικρότερο σφραγισμένο φάκελο, εντός του οποίου θα είναι καταγεγραμμένα τα στοιχεία του διαγωνιζόμενου: Ονοματεπώνυμο, σχολείο φοίτησης, τάξη, διεύθυνση κατοικίας, ηλεκτρονική διεύθυνση, τηλέφωνο επικοινωνίας.

5)       Μία Υπεύθυνη Δήλωση του Ν. 105, στην οποία ο γονέας/ κηδεμόνας του μαθητή δηλώνει ενυπόγραφα πως δίνει την έγκρισή του για τη συμμετοχή του μαθητή στο Διαγωνισμό.

·      Για την κάθε μία από τις δύο γενικές κατηγορίες του διαγωνισμού (Γυμνάσιο – Λύκειο) θα απονεμηθούν τρία (3) πρώτα βραβεία, ενώ όλοι οι συμμετέχοντες θα λάβουν Πιστοποιητικό συμμετοχής στον διαγωνισμό.

·      Τα έργα θα κρίνουν δύο επιτροπές (μία για τα έργα των μαθητών του Γυμνασίου και μία για τα έργα των μαθητών του Λυκείου).

·      Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων θα γίνει μέσα στο Σεπτέμβριο του 2019 και η τελετή απονομής των βραβείων θα γίνει στο Ρέθυμνο το αμέσως επόμενο διάστημα, σε ώρα και μέρα που θα ανακοινωθεί έγκαιρα.

·      Τα έργα που θα διακριθούν, καθώς και οι περιλήψεις συμμετοχών που ξεχώρισαν, σε περίπτωση που εξευρεθούν έκτακτοι πόροι,. θα εκδοθούν σε βιβλίο.

·      Με τη συμμετοχή στον διαγωνισμό, οι συμμετέχοντες παραχωρούν για ένα (1) έτος τα πνευματικά δικαιώματα των έργων τους όσον αφορά την έκδοση, χωρίς καμία περαιτέρω αξίωση. Διατηρούν ωστόσο τα πνευματικά τους δικαιώματα όσον αφορά την παροχή άδειας για διεξαγωγή θεατρικής παράστασης σε οποιοδήποτε σχήμα, ερασιτεχνικό ή επαγγελματικό, επιθυμούν.

·      Καταληκτική ημερομηνία αποστολής των συμμετοχών ορίζεται η Παρασκευή, 28 Ιουνίου 2019 (σφραγίδα ταχυδρομείου).

·      Η συμμετοχή των μαθητών/-τριών στο διαγωνισμό δεν έχει καμία οικονομική επιβάρυνση για τους/τις μαθητές/-ήτριες ή το σχολείο,

·      Η συμμετοχή των μαθητών/-τριών είναι προαιρετική.

·      Ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί εκτός ωρολογίου προγράμματος.

·      Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας του διαγωνισμού προβλέπονται διαδικασίες αποτίμησής του.

·      Ο διαγωνισμός, δεν εμπλέκεται με την προώθηση εμπορικών προϊόντων, καθώς και με τη διάθεση, δωρεάν διανομή, διακίνηση ή πώληση πάσης φύσεως υλικού (εντύπου και μη), που κρίνεται ως διαφημιστικό, προσηλυτιστικό, προπαγανδιστικό ή στρεφόμενο κατά συγκεκριμένων ομάδων του πληθυσμού. 

·      Η συμμετοχή στον διαγωνισμό σημαίνει και πλήρη αποδοχή των όρων του.

·      Για διευκρινίσεις ή περαιτέρω πληροφορίες για τον διαγωνισμό, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να γράφουν στην ηλεκτρονική διεύθυνση:  scriptheater.contest@gmail.com

 

ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

1.            Σοφία Βγενοπούλου, σκηνοθέτης, υπεύθυνη του Μικρού Εθνικού Θεάτρου

2.            Ελένη Γιαμαλάκη, εκπαιδευτικός, μέλος της Θ.Ο.Κ.Ν.Η.

3.            Ελένη Δημοπούλου, ηθοποιός, σκηνοθέτης, Καλλιτεχνική Διευθύντρια του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ιωαννίνων.

4.            Τώνια Καράογλου, θεατρολόγος, κριτικός θεάτρου

5.            Κατερίνα Καρρά, θεατρολόγος, φιλόλογος, διδάσκουσα στο τμήμα Θεατρικών Σπουδών Πανεπιστημίου Πάτρας

6.            Παναγιώτα Κωνσταντινάκου, θεατρολόγος, δραματολόγος

7.            Ειρήνη Μουντράκη, θεατρολόγος, υπεύθυνη Δραματολογίου του Εθνικού Θεάτρου, ιδρύτρια του Greek Play Project

8.            Χρυσοξένη Προκοπάκη, συγγραφέας, εκδότης

9.            Ιωάννα Ρεμεδιάκη, Λέκτορας Τμήματος Θεατρικών Σπουδών Ε.Κ.Π.Α., σκηνοθέτης

10.         Αλεξάνδρα Σίμου, Διδάκτορας του τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας ΑΠΘ, εκπαιδευτικός, ηθοποιός

11.         Ευανθία Στιβανάκη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Τμήματος Θεατρικών Σπουδών Ε.Κ.Π.Α., σκηνοθέτης

 

 

ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ:

1)       Μανιουδάκη Μαρία, φιλόλογος, υπεύθυνη του Ομίλου Θεατρικής και Μουσικής Παιδείας του 5ου Πειραματικού Λυκείου Ρεθύμνου Παν/μίου Κρήτης

2)       Μπεϊκάκη Κασσάνδρα, φιλόλογος, υπεύθυνη του Ομίλου Θεατρικής και Μουσικής Παιδείας του 5ου Πειραματικού Λυκείου Ρεθύμνου Παν/μίου Κρήτης

3)       Σειραγάκης Μανώλης, Επίκουρος Καθηγητής του Τομέα Μουσικολογίας-Θεατρολογίας του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Παν/μίου Κρήτης, σκηνοθέτης, ηθοποιός.